De oude reus kan wel een verjongingskuurtje gebruiken

WhatsApp Image 2021-06-15 at 15.33.03

De afgelopen verkiezingsuitslag was om meerdere redenen een deceptie voor ons sociaaldemocraten. De grootste was misschien wel het feit dat het ondanks onze jongste lijst ooit weer niet gelukt is om jongere kiezers aan te spreken. Als jonge PvdA’ers merkten we het ook veel bij gesprekken met vrienden tijdens deze campagne. Velen twijfelden tussen partijen als GroenLinks, D66 en Volt, maar de PvdA kwam bij veel jongeren niet voor in dit rijtje. En waarom eigenlijk niet? Qua koers en ideeën zou de PvdA toch echt in dat rijtje progressieve partijen moeten staan. Toch is er een groot verschil tussen deze partijen en de PvdA. De PvdA heeft het imago gekregen de partij van je (groot)ouders te zijn. Een bejaarde reus die ooit relevant was, maar inmiddels vanwege zijn ouderdom enkel de hele dag loopt te pitten. De demografie van de huidige PvdA-kiezers laat zien hoe dit imago die oude reus uiteindelijk de das om gaat doen. Ons huidige electoraat is langzaam aan het uitsterven en als het ons niet lukt om jonge kiezers aan te trekken zal ook die oude reus uiteindelijk in zijn slaap overlijden.

Daarom moeten we flink aan de bak. De oude reus kan namelijk wel een verjongingskuurtje gebruiken. Gelukkig hebben we al ontzettend veel jong talent binnen onze partij rondlopen. Kijk bijvoorbeeld naar de jongeren op onze Tweede Kamerlijst en al die jonge volksvertegenwoordigers die in hun gemeente of provincie het verschil proberen te maken. Zet deze mensen vaker in de spotlight en laat ze meer meebeslissen over de koers van de partij. Hierbij moet de PvdA ook niet bang zijn om ludiek, creatief en spraakmakend uit de hoek te komen. Nu probeert de partij nog te veel om iedereen tevreden te houden en niemand tegen de schenen te schoppen. Hierdoor voelt niemand zich echt aangesproken en word je als partij een grijze muis. Veel jongeren voelen zich daardoor meer aangetrokken tot partijen die wel een duidelijke kleur op de wangen hebben.

Bij het aantrekken van nieuwe jongeren bij onze club speelt de JS een essentiële rol. Hoewel het ledenaantal van de JS de afgelopen jaren sterk is gegroeid, kijken we nog steeds met jaloezie naar zusterorganisaties in bijvoorbeeld Oostenrijk en Noorwegen. Bij de grootte en professionaliteit van deze organisaties valt de JS toch ietwat in het niet. Als we willen dat de JS een wezenlijke bijdrage levert aan de verjongingsslag van de PvdA, moeten er meer middelen beschikbaar komen om de JS uit te bouwen tot een stabiele en professionele organisatie. Door bestuursleden een fatsoenlijk loon te geven en er een echte baan van te maken, voorkomen we dat het JS-bestuur een duiventil blijft waar haast geen bestuurslid langer dan twee jaar blijft zitten. Daarnaast kan een aantal vaste medewerkers zorgen voor meer continuïteit binnen de organisatie.

Bij het verjongen van de partij is ook een doorbraak van de bubbels essentieel. De politiek en dus ook de PvdA is steeds meer een theoretisch opgeleid gezelschap geworden. We zijn het alleen al aan ons predicaat als volkspartij verplicht om veel meer moeite te steken in het betrekken van MBO’ers bij onze club door hen actief op te zoeken en ons samen met hen in te zetten voor problemen waar zij mee te maken krijgen. Er moet ook meer ruimte zijn voor afwijkende ideeën en standpunten binnen onze partij. Het belangrijkste is om hierover respectvol met elkaar in gesprek te gaan en niet gelijk iedereen af te schrijven die niet past binnen onze bubbel van het eigen gelijk.

Als jonge PvdA’ers worden wij dan ook ontzettend blij van de plannen voor een nieuwe PvdA van Pieter Paul. Hij ziet niet alleen het belang van de verjonging van de PvdA, maar is ook bereid hier daadwerkelijk flink in te investeren. Daarnaast is hij niet bang om jonge mensen aan het roer te zetten en deze ook vol de ruimte te bieden om de partij energieker, kleurrijker en spraakmakender te maken. We denken dan ook dat zijn blauwdruk voor een nieuwe PvdA precies de verjongingskuur is die onze oude rode reus nu nodig heeft.

 

Ondertekend door:
Stan Peters
Pim van Benthem
Yente van Hulst
Jannick van de Westerlo
Ron Piepers
Tristan Koppers
Fleur Zijnstra
Patrick Schmiermann
Nino de Lange
Janne Aerdts
Kajetan Michajłow
Roel Oosterling
Jacco Pellenkoft
Somaya El Attal
Melvin Roeleveld
Sibren van Hoeven
Bram Veerman
Davy van Aarssen
Sal van den Berg

 

Categorieën: Opinie

Jonge Socialisten in de PvdA