Verslag Najaarscongres in Tilburg

In het weekend van 18 tot en met 20 november vond het najaarscongres van de Jonge Socialisten plaats in Tilburg.

Beste Jonge Socialisten,

Zijn jullie weer bijgekomen van ons najaarscongres in Tilburg? Ik wel en daarom ben ik nu weer een stukje aan het schrijven voor op onze website. Ik begin met een stukje over onze pre-congresactiviteit en daarna vertel ik in geuren en kleuren hoe het congres zelf was.

Op vrijdag 18 november jl. hebben Josie, Andrej, Shirodj en ik gezorgd voor een pre-congresactiviteit. Deze activiteit was een kroegcollege van Yusuf Celik. Hij heeft ons meer verteld over politiek met je hart en over vluchtelingen in Tilburg. Na het drukbezochte kroegcollege hebben we nog geborreld bij Lokaal 7. Dit is het café waar we het kroegcollege hielden. Na de borrel hadden we het plan om een kroegentocht te organiseren. Helaas zijn kroegen in Tilburg in het weekend niet toegankelijk voor mensen onder de 18. Hierdoor kwam niet iedereen binnen. Daarom hebben we ook op het terras een feestje gebouwd. Het was hartstikke gezellig. Na de kroegentocht sliepen de gasten bij andere jonge socialisten.

Op zaterdag 19 november begon het congres. Toen wij aankwamen waren alleen het landelijk bestuur, het presidium en de congrescommissie er. Wij hebben toen alles klaar gezet. Ook de locatie van het lijsttrekkersdebat hebben wij klaar moeten zetten. Dit was best veel werk, daarom heb ik het eerste deel van het congres niet meegemaakt. Toen de rest nog zat te luisteren naar Mariëtte Hamer luisterden, hebben wij als congrescommissie geluncht. Hierna moesten we weer helpen op de locatie van het lijsttrekkersdebat. Toen dit geregeld was, zijn we naar Hall of Fame gegaan om daar mee te lunchen met de Jonge Socialisten (op een brooike kan je nie leven). Alle Jonge Socialisten zijn toen naar het lijsttrekkersdebat geweest.

Diederik Samsom en Lodewijk Asscher debatteerden over verschillende stellingen. Zij bespraken ook vragen uit het publiek. Ik vond het debat heel leerzaam. Daarnaast is het ook heel leuk om met landelijke kopstukken van de PvdA op de foto te gaan.

Na het lijsttrekkersdebat zijn de Jonge Socialisten in groepen uiteen gegaan. Zij hebben in themagroepen gesproken over de tweedeling in de samenleving. Voorbeelden van de themagroepen: kloof op basis van etnische afkomst, kloof op basis van inhoud van de portemonnee, kloof op basis van postcode en kloof op basis van leeftijd. De moties die we maakten over deze onderwerpen werden zondag in stemming gebracht.

Na het werken in groepen en bedenken van moties, moesten we alweer weg. Het eten stond klaar. We hebben gegeten in café Karel. Hier kon men avondeten. De eetlocatie was gezellig, maar ook heel druk. Tijdens het eten hebben we veel gekletst over het lijsttrekkersdebat, de afdelingen en andere politieke zaken.

Toen het eten op was, gingen we in kleine groepjes naar het hotel. Dit was het Bastionhotel in Tilburg. Een heel mooi hotel met hele fijne bedden. Doordat de bedden zo fijn lagen en ik in slaap was gevallen, heb ik het feest gemist. Ik heb van betrouwbare bronnen gehoord dat het een heel leuk feest is geweest. De nodige alcohol heeft gevloeid in het café.

Zondagochtend was er ontbijt bij het hotel. Het ontbijt was heel goed geregeld, zelfs met een eitje erbij. Na het ontbijt zijn we in groepjes naar de congreslocatie (Hall of Fame) gelopen. Toen we aankwamen bij de Hall of Fame waren ze al moties aan het bespreken. Dit waren moties die eerder al door afdelingen dan wel werkgroepen zijn ingediend. Deze moties zijn altijd leuk om te bespreken, omdat er veel amendementen op komen. Dit zorgt voor veel discussies en gelach in de zaal. Na deze rits moties. Hadden we nog alle moties die zaterdag door de groepen zijn gemaakt. Deze moties zijn ook besproken. Hierbij zijn ook amendementen gemaakt. De meeste moties en amendementen zijn aangenomen door de leden. Van deze moties is een ding mij erg bij gebleven. Er was een lid van een afdeling die steeds wilde reageren op moties, terwijl we nog met de amendementen bezig waren, of andersom. Heel grappig natuurlijk als dat voor de zoveelste keer fout gaat. Na vele amendementen en moties besproken te hebben, kregen we lunch. Lekker belegde broodjes met vruchtendrank en soep. Echt heerlijk!

Na de lunch was het tijd voor bepaalde workshops. De workshops waren: stadswandeling,  workshop seksisme van Plan Nederland, workshop armoede van Pater Poels, beter bekend als de broodpater en een workshop campagne. Deze workshops waren heel leuk, dit heb ik van meerdere mensen gehoord. Ik was zelf bij de workshop armoede. Hierbij zat ook iemand die het niet eens was met wat de spreker zei. Gelukkig mag je een andere mening hebben in dit land.

Na de workshops was het weer tijd om verder te gaan met de moties. De laatste moties moesten behandeld worden voordat de burgemeester van Tilburg kwam spreken over de kloven in de Tilburgse samenleving. We liepen natuurlijk weer uit met het bespreken van de moties, de burgemeester heeft zeker een half uur moeten wachten totdat alle moties besproken waren.

De burgemeester (Peter Noordanus) had een verhaal voorbereid over de stad Tilburg. Hij vertelde iets over drugs, iets over criminaliteit en verschillende bevolkingsgroepen in de stad. Na zijn verhaal mochten we vragen aan hem stellen. Dit werd dan ook gedaan. Na de vragen behandeld te hebben, hebben we voor de jarige burgemeester gezongen. Dit was heel leuk.

Toen was het congres voorbij. Ja er is een tijd van komen en gaan. De tijd van gaan is nu aangebroken. Het congres was afgesloten en de congrescommissie, het landelijk bestuur en een paar andere JS-leden hebben de boel opgeruimd. Na het opruimen van de congrescommissie hebben we met een groep van 22 Jonge Socialisten gegeten in Tilburg bij restaurant Pino’s. Dit was een goede afsluiting van een geslaagd congres.

Ben je nou nog geen lid en wil je lid worden of samen met ons genieten van leuke activiteiten en borrels, word dan nu lid!

Categorieën: Uncategorized

Jonge Socialisten in de PvdA