Verslag (Nieuwe) Ledenweekend

13086862_1029419090427497_2978286079880616195_o

Afgelopen weekend zijn 18 leden van onze afdeling afgereisd naar de altijd rooie Paasheuvel in Vierhouten op de Veluwe. Zoals jullie misschien wel weten wordt hier twee keer per jaar het (Nieuwe) Ledenweekend van de Jonge Socialisten gehouden. Dit verslag werd geschreven door Roel Oosterling.

Vrijdagavond

Rond vier uur vertrokken we uit Tilburg met de trein. In deze trein zaten al leden van onze afdeling die eerder ingestapt waren. De treinrit ging naar Den-Bosch en van hieruit naar Utrecht. Het laatste deel van de reis was van Utrecht naar Nunspeet. In Nunspeet hebben we de bus gepakt naar Vierhouten.  Toen we aankwamen was alleen het Landelijk Bestuur er al. Wij konden onze spullen in een van de slaaphuisjes droppen. We hebben toen een Brabants huisje gemaakt, waar alleen leden van onze afdeling sliepen. Toen iedereen er was, rond half 8 konden we eten. We aten heerlijke vegetarische bonensoep. De gast van deze avond: Jan Marijnissen was er toen ook al. We hebben na het eten alles snel opgeruimd om naar zijn verhaal te luisteren. Hij vertelde onder andere dat politici veel trucjes kennen als het gaat om verdraaien van woorden. Zelf maakte hij echter ook veelvuldig gebruik van deze trucjes.  Nadat meneer Marijnissen uitverteld was en we geen vragen meer hadden konden we verder opruimen en kletsen met alle leden uit andere afdelingen. Daarna is er een waar feestje gebouwd dat tot diep in de nacht duurde.

Zaterdag

’s Ochtends om 9 uur hebben we lekker ontbeten. Daarna waren er drie rondes met verschillende onderwerpen. Deze onderwerpen waren debatteren, pensioenen, internationaal activisme, onderhandelen, schrijven en gedragsbeïnvloeding door de overheid. Iedereen kon drie van deze onderwerpen bijwonen. Ik heb zelf gekozen voor debat, internationaal activisme en schrijven. Ik vond deze drie onderwerpen erg interessant. Internationaal activisme werd gegeven door drie jongeren van JUSOS in der SPD, de Duitse Jonge Socialisten. Deze jongeren waren het hele weekend te gast. Na deze politieke onderdelen werd er het nodige bij gekletst over verschillende onderwerpen die lang niet altijd politiek van aard waren. Het was wachten op het avondeten. Dit keer aten we een curry van linzen en bonen. Het eten was weer erg lekker en ook nog eens vegetarisch. Na het eten moest er weer opgeruimd worden. Toen was het tijd voor de pubquiz. Vijf mensen van afdeling Brabant zaten samen in een team. De naam van dit team was Speciaole Frikandelle, genoemd naar de Tilburgse carnavalskraker van Veul Gère. Na de pubquiz is er nog lang gefeest. Wij als afdeling Brabant maakten het wel erg laat. Om vijf uur ’s nachts lieten we nog de nodige carnavalshits en het Tilburg volkslied uit de boxen schallen. En om onze Guus te citeren:

“Ik heb tranen gelachen, onnozel gedaan, En tenslotte tevreden … het licht uitgedaan.”

Guus Meeuwis

Zondag

Op de zondag was het ontbijten, opruimen en weer wachten op de volgende gast uit de politiek. Dit keer kwam staatssecretaris Martin van Rijn een verhaal vertellen over de zorg in Nederland. Wij mochten natuurlijk ook vragen stellen aan meneer van Rijn. De vragen waren niet zo hard als ze in de Tweede Kamer worden gesteld. Het was vooral een informatief gesprek. Dit maakte het echter niet minder leuk. Na het gesprek met de staatssecretaris was het tijd voor een laatste handdruk en een laatste controle of we al onze spullen hadden ingepakt. Het weekend was afgelopen en we moesten weer terug naar onze mooie provincie: Brabant, want daar brandt nog licht.

Categorieën: Algemeen

Jonge Socialisten in de PvdA