Verslag Verkiezingssymposium: Belofte maakt schuld?!

Symposium: Belofte maakt schuld?!

Op maandag 7 maart vond er een symposium plaats in de aula van Tilburg University met als thema Belofte maakt schuld. Onderstaand verslag van deze middag is geschreven door Roel Oosterling.

De Jonge Socialisten Brabant waren op 7 maart 2016 aanwezig bij het verkiezingssymposium van studentenvereniging TSC Olof. Het verkiezingssymposium ging over het breken van verkiezingsbeloftes. Het bestond uit meerdere onderdelen. Er waren verschillende sprekers geregeld. Onder andere Thijs Niemantsverdriet (schrijver van het boek De Vechtpartij over de PvdA en parlementair verslaggever) en Mariken van der Velden (promovendus aan de Vrij Universiteit Amsterdam). Daarnaast waren er vier politici. Deze politici kwamen uit de Tweede- en Eerste Kamer. Deze politici hielden twee debatten. Namens de PvdA kwam Mohammed Mohandis debatteren. Het eerste debat ging over de begroting van defensie. De tweede debatronde ging over het vluchtelingenprobleem, dat nu veel gekoppeld wordt aan het Turkse lidmaatschap van de EU.

Ik vond de sprekers heel interessant. Vooral het verhaal van Thijs Niemantsverdriet is mij bij gebleven. Hij had het over de 3 soorten verkiezingsbeloften en het breken van de verkiezingsbeloften. De drie manieren van verkiezingsbeloften zijn:

  1. Het doen van beloften die grondwettelijk niet haalbaar zijn. Wilders doet dit heel vaak.
  2. Het doen van beloften die niet haalbaar zijn door ons politiek stelsel. Dit doet iedere partij wel.
  3. Het doen van geen beloften, de beloften zijn dan impliciet verborgen. Dit heeft de PvdA gedaan bij de vorige verkiezingen.

De tweede spreekster had het vooral over de kloof tussen de bevolking en de politiek. De tweede debatronde vond ik ook heel interessant, omdat er gesproken werd over de vluchtelingencrisis en het Turkse lidmaatschap van de EU. Mohammed Mohandis zei in dit debat dat we vluchtelingen op moeten vangen via de legale route en dat Turkije nu nog niet klaar is voor lidmaatschap van de EU. Dit laatste zei hij vooral, omdat Turkije de mensenrechten schendt. Hij verwijst bijvoorbeeld naar de nationalisatie van de krant Zaman en een persbureau. Ik ben het eens met onze PvdA-politicus als het gaat over het lidmaatschap van Turkije en de vluchtelingencrisis.

Categorieën: Algemeen

Jonge Socialisten in de PvdA